Verzorging

Van belang voor het succesvol houden van miljoenpoten is een juiste samenstelling van het substraat. We gaan hier uit van Afrikaanse miljoenpoten omdat dit de soorten zijn die wij houden en kweken.

Wij maken een mengsel van bosgrond van verteerde bladeren, humus, bladmengsel van het afgelopen jaar van eiken of beuken , wat kalk en wat cocopeat. Een flinke laag van minimaal 10 cm is wel vereist zodat de miljoenpoten volop in het substraat kunnen graven en schuilen en vervellen. Hou het substraat vochtig maar niet te nat.

Het voedsel van de miljoenpoten bestaat uit fruit en sommige groenten, voor een aantal andere soorten is een flinke hoeveelheid bladafval en rottend en verteerd hout noodzakelijk. Ook is het nodig altijd wat calcium ter beschikking voor de miljoenpoten te hebben voor een juiste ontwikkeling van het exoskelet.

Wat stukken hout en schors als schuilplaats en een temperatuur tussen de 22 en 26 graden voor de meeste soorten. Zorg altijd dat je wat meer informatie krijg over de bepaalde soort die je wilt gaan houden. Sommige soorten hebben afwijkende behoeften om goed te gedijen. Dit geldt zeker voor de luchtvochtigheid. Een algemene stelregel is tussen de 70 en 85% voor de meeste Afrikaanse soorten miljoenpoten.